DIV19020 logo diap.png

BUas aan de slag met Storytelling

Vincent van Gogh heeft ons de schoonheid en de waarde van het Brabantse landschap, de natuur en haar hardwerkende inwoners laten zien. Voor het Van Gogh NP is Vincent Van Gogh een gids en inspiratiebron. Niet op een historiserende manier, maar toekomstgericht, met verbeeldingskracht en innovatieve oplossingen. 

In de komende maanden gaat een projectteam van Breda University of Applied Sciences (bestaande uit onderzoekers/storytelling experts Wesley Put, Moniek Hover, Juriaan van Waalwijk, Frank Ouwens, Licia Calvi en Bertine Bargeman) aan de slag met de ontwikkeling van een storytelling concept. Zij worden tijdens het project begeleid door een team van experts rondom Van Gogh NP waaronder Frank van den Eijnden, Wim Ruis, Hans Bleumink, Helewise Berger, Arnoud Jan van Bijsterveld en Thijs Caspers.

IMG_1992.jpg

Online kick-off project

Logo-BUas Diap oranje.png

In het Masterplan van het Van Gogh NP wordt de link tussen (de waarden en het verhaal van) Van Gogh en het NP duidelijk gelegd. Toch is het een uitdaging op een heldere en inspirerende wijze voor het voetlicht te brengen waarom we het over ‘Van Gogh NP’ hebben, met name bij stakeholders die producten gaan ontwikkelen en/of die straks host zijn voor bezoekers in het Van Gogh NP. 

Een verhaal dat via storytelling technieken is ontwikkeld kan mensen emotioneel raken, kan ze meeslepen, en kan waardevolle herinneringen teweegbrengen. Het kernteam van het Van Gogh NP wil via een verhalend perspectief een leidraad laten ontwikkelen voor de uitvoeringsagenda van het Masterplan. Met name voor het ontwikkelen van bezoekersbelevenissen van bewoners, recreanten, toeristen op het gebied van natuur, landschap en biodiversiteit binnen het Van Gogh NP. 

De onderzoeksfase zal bestaan uit observaties op verschillende Van Gogh NP locaties,  interviews met stakeholders en sessies met de experts. Het streven is vanuit de analyse een verhalend concept te ontwikkelen dat de link legt tussen (de ontwikkeling van) het landschap en het verhaal van Van Gogh en dat het uitgangspunt vormt voor de ontwikkeling van ‘verhaallijnen’ en/of voorbeeldverhalen.