DIV19020 logo diap.png

Jonge adviseurs geven hun blik op het landschap van de toekomst

In het project IVN Jongeren Adviesbureau brengen jongeren vanuit een door henzelf opgericht adviesbureau een advies uit over relevante, actuele maatschappelijke vraagstukken aan een échte opdrachtgever. Dit biedt de jongeren een kans om hun eigen toekomst vorm te geven. Daarnaast ontdekken besluitvormers verfrissende adviezen en worden docenten geïnspireerd door de creatieve en eigentijdse oplossingen van de leerlingen.

Aan de slag met Vincent

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is in transitie naar het Van Gogh Nationaal Park. De stuurgroep van het park vraagt de jongeren om Vincent Van Gogh in het nieuwe park als inspiratiebron van het Brabantse landschap van de toekomst te gebruiken: innovatief, met verbeeldingskracht en passie voor mens, natuur en landschap. ‘Maar hoe?’, blijft de vraag. Wat wel duidelijk is, is dat het park niet alleen voor ouderen, maar ook voor jongeren interessant én vooral leuk moet zijn.

Team Bloementuin Jeroen Bosch College

Team_bloementuin_Jeroen Bosch college.pn

Divers, eigentijds en creatief

In totaal gingen 160 Brabantse leerlingen van het d’Oultremontcollege in Drunen, het Jeroen Bosch College in ‘s-Hertogenbosch en het Christiaan Huygenscollege in Eindhoeven (digitaal) aan de slag als jonge adviseurs. Tijdens dit proces zijn de leerlingen in gesprek gegaan met experts uit het werkveld om hun ideeën te pitchen en verder aan te scherpen. Het resultaat mag er wezen! De ideeën van de leerlingen waren divers, eigentijds en creatief – van een interactieve speeltuin tot een wandelroute-app, en van een Van Gogh Nationaal Park Lego-pakket tot een stapstenen pad. De reacties vanuit de leerlingen waren zeer positief én ook inspirerend:

'’Werken voor IVN was een super leuke ervaring’’

leerlingen van het Jeroen Boschcollege

''Wees open, net als de bloemen van Vincent van Gogh’’

leerlingen van het Jeroen Boschcollege

Het winnende idee

Op 1 december vond het digitale eindevenement plaats, waarbij de leerlingen van het beste groepje per school de jury bestaande uit Jeroen Naaijkens (stuurgroep Van Gogh Nationaal Park), Anne van Kuijk (Provincie Noord-Brabant), Ronald Kramps (Provincie Noord-Brabant) en Jan Post (Oud-directeur Philips) en dagvoorzitter Wim Ruis (IVN Natuureducatie) gingen overtuigen van hun goede ideeën! Projectplannen voor een creatieve fotospeurtocht, een smakelijk rondje Van Gogh en een kleurrijke bloementuin werden vol enthousiasme gepresenteerd aan de jury.

Het idee van een Van Gogh fotospeurtocht bedacht door de leerlingen van het Christiaan Huygenscollege kwam als winnaar uit de bus. Tijdens deze fotospeurtocht krijg je bewerkte foto’s in Van Gogh stijl te zien. Deze foto’s zijn een mooie reflectie van Van Gogh’s diverse oeuvre. Op sommige foto’s spatten de stralende kleuren van het papier, andere foto’s zijn vormgegeven in donkere aardetinten. De uitdaging? De plek waar de foto is genomen in de realiteit opzoeken. De speurtocht brengt je naar verschillende landschappen – van stedelijke omgevingen tot landelijke rust. Bij iedere plek kun je een opdracht uitvoeren. Bijvoorbeeld ‘Beeld het schilderij De Zonnebloem van Van Gogh uit en maak een foto hiervan’. De leerlingen hebben ook nagedacht over een bijbehorende app, een goodiebag en een inlogsysteem. Een compleet pakket dat de blik van Van Gogh tot leven brengt in het Brabantse landschap!

team_fotospeurtocht_Christiaan Huygensco
Speurtocht Van Gogh_impressie_2.JPG

Certificaat

Alle leerlingen hebben een certificaat van deelname ontvangen en zijn bij deze officieel afgestudeerde jonge adviseurs van het IVN Jongeren Adviesbureau. Gefeliciteerd!

Speciale dank aan Jeroen Naaijkens, Anne van Kuijk, Ronald Kramps, Jan Post, Wim Ruis, Tom Rozendal, Vera Hoogsteden, Frans Kapteijns en Anneke Boezeman voor hun bijdrage aan het IVN Jongeren Adviesbureau als expert en/of jurylid.

Klik hier voor meer informatie en nieuws over het IVN Jongeren Adviesbureau.