DIV19020 logo diap.png

PROJECT IN DE SCHIJNWERPERS:

Druktemeter in Natuurgebieden Brabant

Krachten bundelen, daar gaat het om binnen Van Gogh NP. Zo hebben Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Brabants Landschap en VisitBrabant elkaar gevonden in de ontwikkeling van de Druktemeter.

Druktemeter Wandelen Bos Esbeek LR (13).

Met de stijgende populariteit van fietsen en wandelen in Brabant, het na de Coronacrisis weer opengaan van de horeca en de drang naar ruimte en veiligheid van zowel bewoners als bezoekers, is het belangrijk drukte goed te organiseren. 

 

Op de website www.visitbrabant.com/druktemeter ziet men op de actuele drukte in de Brabantse natuurgebieden. Deze zijn weergegeven op een online overzichtskaart. Bezoekers krijgen bovendien bij drukte in een bepaald gebied direct tips voor alternatieve locaties die op dat moment wel de gewenste rust, ruimte en veiligheid bieden.

 

Het systeem is eenvoudig: op een online overzichtskaart kunnen recreanten direct zien hoe druk het is bij de Brabantse natuurgebieden: van groen (rustig) tot oranje en rood (te druk). Dit wordt 7 dagen in de week gemonitord. Het systeem werkt op basis van kwalitatieve registraties van vertegenwoordigers van die natuurgebieden. Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Brabants Landschap werken hierin nauw samen met VisitBrabant. Daarnaast kunnen recreanten ook zelf drukke locaties tippen via een online meldsysteem en houden de meer dan 400 vrijwilligers van het Routebureau continu de situatie in de gaten. Ook de diverse natuurgebieden in het Van Gogh National Park worden door de samenwerkende partners gemonitord voor een optimale spreiding van de drukte.

 

De Brabantse Druktemeter trekt veel aandacht

In Nederland bericht de landelijke pers erover, van Nu.nl tot BNR Nieuwsradio. In Noordrijn-Westfalen vertelt Visit Brabant aan 778.000 lezers van de regionale krant Rheinische Post over de 'Besucher-Barometer'. Een greep uit de publicaties vind je op de site van VisitBrabant.