DIV19020 logo diap.png

Daarom Van Gogh

bron Van Gogh Brabant kopie.jpg

Van Gogh en Brabant…

Vincent van Gogh is misschien wel de beroemdste Nederlander die ooit geleefd heeft. Hij werd geboren in Brabant en vond zijn inspiratie in het Brabantse landschap, de natuur, de arbeiders en het boerenleven. Hier werd hij de kunstenaar die hij was. In Nuenen maakte hij een kwart van zijn oeuvre en schilderde hij zijn eerste meesterwerk, de Aardappeleters.

 

… een tastbare erfenis

De erfenis van Van Gogh is op veel plekken in Brabant nog tastbaar aanwezig. De plekken die hij schilderde zijn nog zichtbaar, de huizen waar hij woonde zijn te bezoeken. De komende jaren wordt deze kostbare erfenis verder ontwikkeld met:

 

 • 39 Van Gogh-erfgoedmonumenten, zoals watermolens, kerkjes en woonhuizen waar Van Gogh woonde, werkte of die hij heeft vereeuwigd;

 • 3 Van Gogh Heritage Centers (in Zundert, Etten en Nuenen);

 • Een semi-permanente Van Gogh-tentoonstelling in het Noord-Brabants Museum in Den Bosch;

 • Tientallen locaties waar de (geschilderde en getekende) landschappen van Van Gogh nog te beleven zijn.
   

Zo valt er steeds meer van Van Gogh te beleven en te bewonderen. Meer weten over Van Gogh in Brabant? Klik hier.
 

 

bron Van Gogh Brabant 4 kopie.jpg

Nadruk op Van Gogh als gids én inspiratiebron

Het Van Gogh Nationaal Park is veel meer dan alleen zijn tastbare erfenis. Ook de waarden van Van Gogh gaan een grote rol spelen in de ontwikkeling van het nationale park. Dat de groene binnentuin van de Brabantse bekenmetropool zoveel kwaliteit te bieden heeft, is het resultaat van de Brabantse manier van werken. Korte lijntjes, samenwerking, innovatiekracht, ondernemerschap en oog voor kwaliteit en medemens staan daarin centraal staan. Ook de grote betrokkenheid van burgers en vrijwilligers speelt een belangrijke rol. De waarden van Van Gogh komen hier sterk mee overeen en vormen daarom de waarden voor Van Gogh NP:

 

 • passie voor natuur en landschap

 • experimenteel

 • non-conformistisch

 • met verbeeldingskracht

 • sociaal: oog voor de ploeterende mens zoals de boeren .

 

Vanuit deze waarden wil Van Gogh NP bouwen aan het landschap van de toekomst. Dat betekent vooral niet dat er niets meer kan, en dat er binnen het Nationaal Park geen ruimtelijke of economische ontwikkelingen mogelijk zijn. Het betekent dat grote ruimtelijke opgaven op het gebied van bijvoorbeeld duurzame energieproductie of woningbouw met extra zorg en ontwerpkracht op een integrale en gebiedsgerichte manier wordt afgewogen en vormgegeven, waarbij landschappelijke kwaliteit voorop staat.

 

De ontwikkeling van de Groene Corridor, tussen Strijp-S - het creatieve centrum van Eindhoven - en de Oirschotse heide, is daar een goed voorbeeld van. Stedelijke gebiedsontwikkeling is mogelijk binnen een totaalaanpak, waarin ook natuur en landschap een kwaliteitsimpuls krijgen.

bron Van Gogh Brabant 2 kopie.jpg
Van Gogh National Park
Van Gogh
Van Gogh

press to zoom
Haanwijk
Haanwijk

press to zoom
Het Groene Woud
Het Groene Woud

press to zoom
Van Gogh
Van Gogh

press to zoom
1/36