DIV19020 logo zwart.png

Het gebied

Het gebied in Brabant dat straks door het leven gaat als Van Gogh NP is niet nieuw. Sterker nog, het is al eeuwenoud en omvat grote aaneengesloten natuurgebieden van hoge kwaliteit met bossen, heide, vennen en zandverstuivingen en een hoge biodiversiteit, een prachtig cultuurlandschap met authentieke dorpen, kleinschalig boerenlandschap, slingerende beken en populierenlanen. Het is dit landschap waardoor Vincent van Gogh zich liet inspireren in zijn werken, waar zijn erfgoed nog op veertig plaatsen terug is te vinden en waar het landschap dat hij schilderde, ook nu nog in werkelijkheid kan worden beleefd.

 

Balans tussen authentiek en innovatief

In de geest van Vincent van Gogh, die ten tijde van de opkomende industrialisatie een grote liefde bleef koesteren voor oorspronkelijke natuur, landschap en boerenleven, staat ook in dit Van Gogh NP het evenwicht centraal tussen ‘innovatie’ en ‘authentiek landschap’. In de afgelopen decennia heeft Brabant miljoenen besteed om die balans in het gebied te bereiken, onder meer de ontwikkeling van het Natuur Netwerk Brabant en het landschap, de aanleg van ecoducten (voor doorlopende natuurverbindingen) en projecten en programma’s die de Brabantse cultuur belichten en de leefbaarheid stimuleren. Van Gogh NP gaat door op die ingeslagen weg.

Geen harde grenzen

Het Van Gogh NP loopt tot in de steden Den Bosch, Helmond, Eindhoven, Tilburg en Breda en heeft geen harde grenzen:

  1. Het Oostelijk deel liggen liggen veel toonaangevend natuurgebieden, zoals de Loonse en Drunense Duinen, de Dommelvallei, Landgoed Pauwels en Nationaal Landschap Het Groene Woud met Kampina, de Geelders en de Mortelen. In dit gebied zijn bovendien de ‘Nuenense sporen’ van Van Gogh te vinden. Inspanningen hier zijn gericht op versterking van natuur en landschap, de ontwikkeling van routes en het beleefbaar en bezoekbaar maken van het verhaal van Van Gogh.

  2. Het het westelijk deel rond Breda, Zundert en Etten-Leur ligt niet alleen prachtige natuur, ook de dichtheid van Van Gogh-erfgoed is dankzij de twee Heritage-centra in Zundert en Etten-Leur groot.

 

Zo legt Van Gogh NP het hele Brabantse verhaal van Vincent van Gogh bloot.

Schermafbeelding 2020-03-27 om 15.03.10.
Visualisatie natuurbrug bird -bronvermel

Er is al veel gedaan in het gebied en er moet ook nog veel werk worden verzet. Samen bouwen we aan het landschap van de toekomst >>

nationaalpark-loonse-en-drunense-duinen.
nuenen DSC_5124bew opwettense watermolen

Het bezoeken waard

Van Gogh National Park
Van Gogh
Van Gogh

press to zoom
Haanwijk
Haanwijk

press to zoom
Het Groene Woud
Het Groene Woud

press to zoom
Van Gogh
Van Gogh

press to zoom
1/36