Vestingvaren door het Bossche Broek

Van de oude stadswal naar Kasteel Nieuw Herlaer en Landgoed Haanwijk

Pal aan de stadswal van ’s-Hertogenbosch ligt Het Bossche broek, een uniek natuurgebied met een uitbundige plantengroei, rijk aan vogels, wateren, rietkragen en gras- en hooilanden. Deze  moerasgronden vormden vroeger een natuurlijk verdedigingswerk van grote militaire en strategische betekenis. Daardoor is het gebied zo goed als onaangetast gebleven, tot groot genoegen van bezoekers en omwonenden. De Dommel loopt dwars door Het Bossche Broek en verbindt het middeleeuwse ’s-Hertogenbosch met de landgoederen en natuur in de omgeving. Vaar mee met de Hertogboeren en ontdek de flora en fauna van dit unieke gebied. De tocht voert naar het prachtige Kasteel Nieuw Herlaer met haar vijftiende eeuwse traptoren. Wandel verder door mooie bossen, over oude lanen en geniet van het sfeervolle theehuis op landgoed Haanwijk of duik nog dieper de geschiedenis in met Museum Romeins Halder. Informeer ook naar wandel- en vaarroutes vanaf Halder. 

Van verdedigingswerk tot Natura 2000 gebied

‘s-Hertogenbosch dankt veel aan het Bossche Broek. Vijandelijke middeleeuwse legers konden niet dicht bij de stad komen, omdat de Hollanders dit moeras onder water liet lopen. Vandaar de legendarische bijnaam Moerasdraak. Nu is het oude moerasdal een ongerept natuurgebied van wel 116 hectare waar je kunt hardlopen, wandelen en fietsen. Als één van de belangrijkste weidevogelgebieden van Brabant en belangrijke schakel in Europa, heeft dit gebied de status ‘Natura 2000’ gekregen. Zuiderwaterlinie Noord-Brabant heeft een wandelroute uitgezet van 7,5 kilometer langs bezienswaardigheden in vestingstad 's-Hertogenbosch én het Bossche Broek. 

Veerpontjes over de Dommel

In dit gebied kun je de Dommel op verschillende plaatsen oversteken per veerpont. Zo is er een handbediende kettingveerpont die de Bossche stadswal verbindt met Het Bossche Broek. Bij Liempde, een paar kilometer verderop vind je het Sint-Janspontje. Eeuwenlang vormde dat pontje een korte verbinding tussen Olland en buurtschap Kasteren aan de ene kant van het water en Liempde aan de andere kant. Ertussen vervoerde ze kerkgangers naar de Sint-Janskapel aan de Kerkakkers. Hier ervaar je de Dommel op zijn mooist. Bij het pontje staat een bordje: 'De zin van mijn bestaan, is heen en weer te gaan'. Mooi om eens even over na te denken. Door middel van een touw leid je jezelf naar de overkant. 

TIP 1

Kasteel Maurick

Ter hoogte van landgoed Haanwijk, op wat eens een verhoogd eiland was, ligt kasteel Maurick. In de 18e eeuw ging er een pontje tussen Herlaer en Maurick. In de 17e eeuw werd in deze bocht van de Dommel watertol geheven. Veerhuis ’t Vaantje getuigt daar nog van. Het is een woontoren met verhoogd souterrain, een Rijksmonument in particulier bezit. De geschiedenis van kasteel Maurick gaat terug tot 1257 toen de Heren van Vught op deze plek een woonhuis bouwden. Sindsdien is het kasteel onafgebroken in gebruik. Ook Maurits van Oranje hield er kwartier. Vandaag de dag kunnen bezoekers er in de sfeervolle brasserie, het restaurant en de tuinen culinair genieten. 

TIP 2

Tentoonstelling Van Gogh in Brabant met origineel werk

Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch is de enige plek in Brabant waar werken van Van Gogh te bewonderen zijn. De vaste tentoonstelling Van Gogh in Brabant met schilderijen uit de eigen Van Goghcollectie en bruiklenen gaat in op Van Goghs ontwikkeling als schilder. Een tijdlijn loopt als rode draad door de presentatie en geeft een goed beeld van Vincents leven met persoonlijke documenten, foto’s en geanimeerde brieffragmenten. Met bijzondere aandacht voor de thema’s uit zijn Brabantse periode: de landelijke omgeving, het boerenleven en het stilleven.

Best te bezoeken: 

Het hele jaar door

Bereikbaarheid en parkeren: 

In ’s-Hertogenbosch: Parkeergarage Sint-Jan

In Halder: parkeerplaats Haanwijk en parkeerplaats Halder

Informatiepunt:

Buitenlokaal Haanwijk van Brabants Landschap in St. Michielsgestel

​Meer vaartochten: 

www.vestingfietsen.nl