DIV19020 logo diap.png

PROJECT IN DE SCHIJNWERPERS:

De Van Gogh Fietsroute

Optimale fiets- en wandelroutes dankzij intensieve samenwerking met vrijwilligers

VanGogh_wand_Etten-Leur-met-knooppuntbor

Portretwand met zonnebloemen in Etten-Leur

Wandelend of fietsend ervaar je een landschap en erfgoed pas echt. In het gebied van het Van Gogh NP ligt een dicht netwerk van fiets- en wandelknooppuntroutes. Het gaat om duizenden kilometers aan routenetwerk. Het beheer en onderhoud wordt gedaan door VisitBrabant Routebureau. Een grote klus, waarbij de hulp van vrijwilligers onontbeerlijk is.

 

In Brabant werkt VisitBrabant Routebureau samen met in totaal vierhonderd vrijwilligers, van wie een groot deel actief in het gebied van Van Gogh NP. Zij trekken er twee keer per jaar enthousiast op uit om de fiets- en wandelroutes te controleren. 

 

Klopt er een knooppunt niet of is een bordje onleesbaar geworden, dan gaan zij erop af om het te herstellen. Iedereen kan zo’n melding doen via het speciaal hiervoor ingerichte Meldpunt. Ook de gerenommeerde Van Gogh fietsroute, die via het knooppuntennetwerk loopt, wordt gecontroleerd en onderhouden door vrijwilligers. 

 

Zo ontstaat door samenwerking een routenetwerk dat behoort tot de top in Nederland. Dankzij vrijwilligers kunnen bezoekers uit binnen- én buitenland eenvoudig het Van Gogh Nationaal Park verkennen via het betrouwbare systeem van fiets- en wandelknooppunten. Met als kroon op het werk de Van Gogh fietsroute, een internationale publiekstrekker en verkozen tot ‘Europese Route van het Jaar’.

 

Fiets in Vincents voetsporen

De Van Gogh fietsroute verbindt de Brabantse Van Gogh-locaties met elkaar en voert door het landschap dat Van Gogh zo geïnspireerd heeft. Je fietst letterlijk in de voetsporen van Vincent. De route is volledig bewegwijzerd en loopt via de fietsknooppunten. In totaal is de route 435 kilometer lang, opgedeeld in tien fraaie lussen. Bij de Van Gogh fietsroute horen vijf gedetailleerde fietskaarten.

 

Tip: fiets de route met de ‘Routes in Brabant’ app en kom nog meer te weten over de wereld van Vincent van Gogh. Lees onderweg over plekken waar je langs fietst en bekijk schilderijen en tekeningen die Van Gogh heeft gemaakt. Ervaar hoe Vincent zich liet inspireren door het Brabant dat hij zo liefhad.

 

Naar de Van Gogh fietsroute

Kaartenwaaier_hout5.jpg