Stem op Van Gogh National Park Brabant
Stem op Van Gogh National Park Brabant
Stem op Van Gogh National Park Brabant
Stem op Van Gogh National Park Brabant

VEEL GESTELDE VRAGEN

Waar komt dit initiatief vandaan?
De Brabantse landschappen, natuur- en landbouworganisaties hebben de handen ineen geslagen om de groene ruimte te kunnen versterken. Het gaat om Brabants Landschap, Nationaal Landschap Het Groene Woud, Nationaal Park de Loonsche en Drunense Duinen, Natuurmonumenten, Agrofood Capital, Hart van Brabant en het Gol-gebied.


Overal wordt maar Van Gogh opgeplakt.

Getuigt van weinig respect voor de kunstenaar.

Het was de grootste wens van Vincent om zijn werk onder een breed publiek te kunnen verspreiden. Iedereen zou moeten kunnen genieten van zijn werk.
Het Van Gogh NP speelt in op zijn liefde voor de natuur en moet een belangrijke bijdrage leveren aan de instandhouding van de historische landschappen waar hij heeft gewerkt, gewandeld en over heeft geschreven.


Binnen de kortste keren heet alles Van Gogh. Dat gaat tegen je werken.
Het werk van Van Gogh wordt al enkele decennia wereldwijd gebruikt als inspiratiebron voor kunstenaars en commercie. Ondanks of misschien wel dankzij dat wordt de populariteit van Van Gogh ieder jaar groter.


Er is nu geen focus op wat je van plan bent met Van Gogh.

Wat wil je nu eigenlijk?
Behoud van het erfgoed staat centraal. Niet alleen zijn werk, maar ook de gebouwen en landschappen die van belang zijn geweest voor zijn levensverhaal. Samen met zijn omvangrijke oeuvre willen we het landschap en het erfgoed samen met onze Franse en Belgische partners ontwikkelen tot Europees Cultureel Erfgoed. Toeristisch bezoek is van groot belang voor de financiering van de instandhouding ervan.


Is Van Gogh ook op de Loonse en Drunense Duinen geweest?
Niet dat we weten. Vincent is wel in de directe omgeving van Helvoirt geweest. Vincent wandelde erg veel in de natuur rondom Helvoirt, Nuenen, Etten en Zundert. Van de Tilburgse periode is dit niet bekend. Naast de locaties staan ook de thema’s die Vincent heeft getekend en geschilderd staan centraal in het Van Gogh NP.


Zundert en Etten-Leur liggen niet in het gebied. Waarom niet?
Deze locaties worden in de nabije toekomst wel gekoppeld aan het Van Gogh NP. De prachtige natuurgebieden De Pannehoef en de Buijsche Heide zijn van groot cultuurhistorisch belang en behoren tot het Brabantse Van Gogh erfgoed en dus ook op korte termijn onderdeel van het Van Gogh NP.


Denkt u dat natuurliefhebbers nu eerder naar dit gebied komen omdat het VGNP heet i.p.v. het Groene Woud?
Niet door publiek uit de eigen regio maar wel door bezoekers die van verder weg een bestemming zoeken waar natuur en cultuur nauw met elkaar zijn verweven.


Wat zijn de voordelen voor de Brabantse Van Gogh-locaties?
Kunstliefhebbers zullen meer van de natuur kunnen gaan genieten en natuurliefhebbers zullen de relatie met Van Gogh gaan ontdekken, en daardoor waarderen. Dat levert uiteindelijk meer bezoekers op voor Van Gogh locaties met alle positieve effecten die daar bij horen.


Meer toerisme is slecht voor de leefbaarheid
Te veel toerisme is inderdaad ongewenst. Daarom zetten alle betrokken organisaties zich in om de regio aantrekkelijk te maken voor bezoekers die interesse hebben in onze natuur en culturele voorzieningen. Het gaat niet om de kwantiteit van bezoek maar om de kwaliteit.